Wczytuję dane...
Cebularz olejarski -  pszenny placek drożdżowy  o okrągłym kształcie, posypany pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem. podawany z Olejem Świątecznym Roztoczańskim i napojem sezonowym do popicia.
Czytaj więcej

ZESTAW I 

1. Cebularz olejarski:

  Pszenny placek drożdżowy  o okrągłym kształcie, posypany pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem. Brzegi cebularza mają złocisty kolor i chrupiącą skórkę.  Podawany do maczania w Oleju Świątecznym Roztoczańskim.

Jego historia i początki wypiekania sięgają XIX wieku. Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej, a jego receptura przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Placki wypiekano w opalanych drewnem piecach do momentu uzyskania pięknego złocistego koloru i chrupiącej skórki. W 2007 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Cebularz jest tradycyjnym i jednym z najbardziej popularnych przysmaków Zamojszczyzny i Roztocza. Kto raz go spróbuje, ten w przyszłości nie będzie mógł się mu oprzeć.

2. Napój sezonowy (na ciepło lub zimno)